سالم ترین راهکارها برای جلوگیری از مسمومیت غذایی در تابستان

۱۵ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۹:۱۸ کد : ۹۲۹۵ خدمات اداره بهداشت و درمان
تعداد بازدید:۹۰۷

به گزارش آوای سلامت مسمومیت غذایی وضعیتی است که با خوردن غذای آلوده ایجاد می شود. میکروارگانیسم های عفونی شامل باکتری ها، ویروس ها و انگل ها و سموم آن ها شایع ترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی هستند. در واقع هوای گرم تابستان باعث تکثیر باکتری هایی از قبیل اشرشیا کولی و یا استافیلوکوک ها در بسیاری از مواد غذایی می شود و مسمومیت غذایی را بدنبال دارد. از این رو اقدامات احتیاطی برای پیشگیری از این وضعیت خطرناک در تابستان باید دنبال شود؛ چه در خارج از خانه و چه داخل آن.

البته به یاد داشته باشید که میکروارگانیسم ها تنها عوامل ایجاد مسمومیت های غذایی نیستند. عفونت های سالمونلا، وبا، هلیکوباکتر پیلوری و یا سموم موجود در غذاهای دریایی نیز موجب مسمومیت غذایی می شوند. پخت ناکافی غذا و یا نگه داشتن غذای پخته شده در شرایط نادرست و غیر بهداشتی از عوامل دیگر ابتلا به مسمومیت غذایی است.

علائم مسمومیت غذایی ۲ تا ۸ ساعت پس از خوردن غذا یا نوشیدنی آلوده خود را نشان می دهند. این علائم عبارتند از اسهال، تهوع، استفراغ، گرفتگی و درد شکم، لرز و تب، ضعف و سردرد.

نکات مفید برای جلوگیری از مسمومیت غذایی در خانه

قبل از شروع آشپزی، دستهای خود را کاملا بشویید. همین کار را با ظروف آشپزخانه که می خواهید استفاده کنید، انجامدهید.

غذاهایی که امکان فاسد شدن دارند، تا زمانی که مصرف نشده اند باید در یخچال و فریزر نگهداری شوند.

اطمینان حاصل کنید که غذا به خوبی پخته شده است.

تخم مرغ: بهتر است نوعی از تخم مرغ را بخرید که تاریخ تولید و انقضا روی آن درج شده باشد. هرگز تخم مرغ را نشویید. بعد از خرید، این ماده غذایی را بالافاصله داخل یخچال نگه دارید.

ماهی: همیشه آنها را تازه خریداری کنید. توجه کنید که ماهی را بیش از دو روز در یخچال نگه ندارید.

گوشت: هنگام خرید گوشت مطمئن شوید که تازه است. (فراموش نکنید که گوشت تازه، قرمز و چربی آن سفید است، از گوشت قهوه ای با چربی زرد استفاده نکنید زیرا تازه نیست). گوشت را حداقل 36 ساعت پس از خرید مصرف کنید.

میوه ها و سبزیجات: قبل از مصرف آنها را بشویید. اگر قصد ندارید آنها را در حال حاضر بخورید، بیش از یک هفته، میوه و سبزی را داخل یخچال نگذارید. میوه ها را در تابستان همیشه پوست بکنید.

محصولات لبنی: پس از خرید، بلافاصله آنها را در یخچال قرار دهید.

اقدامات احتیاطی در خارج از خانه

از خوردن غذاهایی مانند تخم مرغ و یا سس مایونز در خارج از خانه اجتناب کنید.

غذاهای دریایی و ماهی: همیشه مطمئن شوید که آنها تازه و به خوبی پخته شده اند.

ساندویچ: از مصرف ساندویچ با سس یا غذاهای دریایی در بیرون از خانه اجتناب کنید.

سالاد: بهتر است حاوی تخم مرغ، سس یا غذاهای دریایی نباشد.

آب: بهتر است که آب بطری باشد. آب یک بطری را به طور مشترک با کسی استفاده نکنید.

اگرچه مسمومیت غذایی با خوردن هر گونه ماده غذایی ممکن است بروز کند، اما برخی از مواد غذایی خاص امکان ابتلا به این وضعیت را در فصل تابستان بیشتر می کنند:

تخم مرغ: هنگام مصرف این ماده غذایی باید شدیدا احتیاط کنید تا زرده یا سفیده آن با پوست آلوده تخم مرغ تماس نداشته باشند. پوست تخم مرغ می تواند با مدفوغ مرغ آلوده باشد. سالمونلا یک نوع باکتری است که در مدفوع بسیاری از حیوانات یافت می شود. یکی از این اشتباه‌ های رایج شستن تخم مرغ خام است؛ با انجام این کار نه تنها تخم مرغ تمیز بلکه آلوده ‌تر نیز می ‌شود زیرا شما با شستن آن باکتری‌ ها و میکروب ‌های موجود در سطح آن را پراکنده و پخش می‌ کنید. سس های حاوی تخم مرغ را همیشه در یخچال نگه دارید.

مرغ: بسیار مهم است که گوشت مرغ را با درجه حرارت بالا و به خوبی طبخ کنید. از مصرف مرغ نیمه خامه به شدت اجتناب کنید.

ماهی و غذاهای دریایی: این نوع از گوشت نیز باید مانند گوشت مرغ به خوبی طبخ شود. از خوردن ماهی نیمه خام یا خام به شدت پرهیز کنید.

سبزیجات: از آنجا که با زمین و یا حتی کود آلوده در تماس هستند، بهتر است قبل از تماس با دست، آنها را کاملا بشویید و ضد عفونی کنید.

کلید واژه ها: مرکز بهداشت و درمان

آخرین ویرایش۰۴ اسفند ۱۳۹۹